Ciasto makowe z masą śmietanową

Składniki:
Ciasto z makiem:
- 8 białek,
- szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki maku,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
- 8 żółtek,
- 2 jajka,
- 8 łyżek cukru,
-8 łyżek mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 litra śmietany 18 %,
- 2 galaretki czerwone rozpuszczone w 1,5 szkl wody
WYKONANIE:
Ciasto makowe: Białka ubić na sztywno.  Dodać cukier dalej ubijając, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszać.  Piec ok 35 min.
Biszkopt: 2 białka ubić.  Dodać cukier, dalej ubijać. Dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem. Wymieszać.  Piec ok 35 min.
Masa: Przygotować galaretki, ostudzić. Śmietanę ubić, dodać galaretkę. Lekko wymieszać. Na Biszkopt położyć masę i przykryć ciastem makowym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger