Roladki z kurczaka z czosnkiem i ziołami

Roladki z kurczaka z czosnkiem i ziołami



  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione suszone zioła
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Z piersi kurczaka wykroić 4 filety, rozbić je delikatnie tłuczkiem.
Filety natrzeć ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem, zrolować.
Roladki smażyć na patelni do zrumienienia.
Wuzetka

Wuzetka



  • Biszkopt : 7 jajek
  • szkl.cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • Masa: 1200 ml kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szt. fixu do śmietany
  • Poncz: 3/4 szkl. przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki spirytusu
  • aromat rumowy
  • dodatkowo: gorzka czekolada
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę, dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Sypkie produkty wymieszać ze sobą i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć biszkopt. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części. 
Przygotować bitą śmietanę: Fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder z fixem. 
Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą.
Blat biszkopta nasączyć połową porcji ponczu. Wyłożyć 3/4 części bitej śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą śmietany. Zetrzeć na wierzch czekoladę. 
Schłodzić w lodówce,
Strogonow

Strogonow



  • 1,5 kg mięsa wieprzowego
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • pół łyżeczki cukru
  • przyprawa do strogonowa
  • 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • papryka ostra
  • sól
  • 1 łyżka mąki
  • jogurt naturalny
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, przekładamy do garnka.
Cebulę, obieramy kroimy w kostkę, szklimy na oleju i dodajemy do mięsa.
Całość podlewamy 0,5 l wody, dodajemy koncentrat i musztardę. 
Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby podlewamy wodą. 
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry następnie je podduszamy.
Do pieczarek dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plastry paprykę
oraz obrane i pokrojone w krążki ogórki. Całość chwilę razem dusimy, dodajemy do mięsa. 
Całość doprawiamy solą, cukrem, papryką słodką i ostrą.
Mąkę dodajemy do jogurtu, mieszamy i zagęszczamy strogonowa.
Całość zagotowujemy.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger