Wuzetka
- Biszkopt : 7 jajek
- szkl.cukru
- 5 czubatych łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- Masa: 1200 ml kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 szt. fixu do śmietany
- Poncz: 3/4 szkl. przegotowanej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
- 2 łyżki spirytusu
- aromat rumowy
- dodatkowo: gorzka czekolada
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę, dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Sypkie produkty wymieszać ze sobą i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć biszkopt. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
Przygotować bitą śmietanę: Fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder z fixem.
Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą.
Blat biszkopta nasączyć połową porcji ponczu. Wyłożyć 3/4 części bitej śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą śmietany. Zetrzeć na wierzch czekoladę.
Schłodzić w lodówce,
Przygotować bitą śmietanę: Fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder z fixem.
Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą.
Blat biszkopta nasączyć połową porcji ponczu. Wyłożyć 3/4 części bitej śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą śmietany. Zetrzeć na wierzch czekoladę.
Schłodzić w lodówce,
Strogonow
- 1,5 kg mięsa wieprzowego
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 5 średnich ogórków kiszonych
- 15 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- pół łyżeczki cukru
- przyprawa do strogonowa
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- papryka ostra
- sól
- 1 łyżka mąki
- jogurt naturalny
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, przekładamy do garnka.
Cebulę, obieramy kroimy w kostkę, szklimy na oleju i dodajemy do mięsa.
Całość podlewamy 0,5 l wody, dodajemy koncentrat i musztardę.
Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby podlewamy wodą.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry następnie je podduszamy.
Do pieczarek dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plastry paprykę
oraz obrane i pokrojone w krążki ogórki. Całość chwilę razem dusimy, dodajemy do mięsa.
Całość doprawiamy solą, cukrem, papryką słodką i ostrą.
Mąkę dodajemy do jogurtu, mieszamy i zagęszczamy strogonowa.
Całość zagotowujemy.
Cebulę, obieramy kroimy w kostkę, szklimy na oleju i dodajemy do mięsa.
Całość podlewamy 0,5 l wody, dodajemy koncentrat i musztardę.
Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby podlewamy wodą.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry następnie je podduszamy.
Do pieczarek dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plastry paprykę
oraz obrane i pokrojone w krążki ogórki. Całość chwilę razem dusimy, dodajemy do mięsa.
Całość doprawiamy solą, cukrem, papryką słodką i ostrą.
Mąkę dodajemy do jogurtu, mieszamy i zagęszczamy strogonowa.
Całość zagotowujemy.