Wuzetka



  • Biszkopt : 7 jajek
  • szkl.cukru
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • Masa: 1200 ml kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szt. fixu do śmietany
  • Poncz: 3/4 szkl. przegotowanej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki spirytusu
  • aromat rumowy
  • dodatkowo: gorzka czekolada
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę, dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Sypkie produkty wymieszać ze sobą i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć biszkopt. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części. 
Przygotować bitą śmietanę: Fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder z fixem. 
Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą.
Blat biszkopta nasączyć połową porcji ponczu. Wyłożyć 3/4 części bitej śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą śmietany. Zetrzeć na wierzch czekoladę. 
Schłodzić w lodówce,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger