5 sposobów na zagęszczenie sosów /zup

1. Zasmażka

3 łyżki mąki,
łyżka masła

Mąkę podsmażyć z masłem, dodać odrobinę zupy, którą chcemy zagęścić, a następnie dodać całość do garnka zupy.

2. Rozmieszanie żółtek

Do zupy można dodać żółtka wymieszane z wodą ( do każdego żółtka, łyżka wody). 
Pamiętajmy aby nie zagotować zupy bo żółtka się zetną.

3. Dodanie chleba jasnego lub razowego

Do sosu można dodać drobno pokruszony chleb. Gdy sos będzie gotowy, możemy go odcedzić by nie pozostały kawałki chleba.

4. Śmietana z mąką

Śmietanę 18 % połączyć z odrobiną mąki oraz soli, dodajemy troszkę zupy, którą mamy zagęścić i całość powoli wlać do garnka z sosem/zupą. 

5. Odparowanie

Jedna z najprostszych metod na zagęszczenie sosu. Sos gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż odparuje z niego woda. 

Biszkopt z budyniem

Biszkopt z budyniem

Składniki:

Biszkopt:
6 jaj,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe z cukrem
4 szklanki mleka,
250 g margaryny

Dodatkowo:
powidło śliwkowe,
wiórki kokosowe

Upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodać cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do piany, na końcu dodać żółtka, dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 20 min. Wystudzić, przekroić na pół.

Zrobić masę: Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Margarynę zmiksować na gładką masę, dodawać po łyżce budynie i nadal miksować. 

Biszkopt posmarować powidłem, wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim biszkoptem, znów wyłożyć masę budyniową, posypać wiórkami kokosowymi.




Prosty piernik z masą budyniową

Prosty piernik z masą budyniową

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki,
250 g miodu,
100 g cukru,
125 g masła,
3 jaja,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki przyprawy do piernika


Krem:
0,5 l mleka,
250 g masła,
2 budynie waniliowe,
3 łyżki cukru

Masło z miodem rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać pozostałe składniki na ciasto, dodać roztopione masło  z miodem, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok 2 h do lodówki. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na blachę i piec ok 15 min, tak samo postąpić z 2 i 3 częścią. 
Przygotować krem: do połowy szklanki wlać mleko, resztę wlać do rondelka i zagotować. W szklance wymieszać z mlekiem budynie oraz cukier, wlać do gotującego się mleka, mieszać. Potem wystudzić. Masło zmiksować na gładką masą, dodawać  po 1 łyżce budyniu i miksować. 
Ne jeden placek wyłożyć połowę kremu budyniowego, przykryć drugim plackiem, znów wyłożyć  budyń i przykryć ostatnim plackiem. Posypać cukrem pudrem. 
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger