5 sposobów na zagęszczenie sosów /zup
1. Zasmażka
3 łyżki mąki,
łyżka masła
Mąkę podsmażyć z masłem, dodać odrobinę zupy, którą chcemy zagęścić, a następnie dodać całość do garnka zupy.
2. Rozmieszanie żółtek
Do zupy można dodać żółtka wymieszane z wodą ( do każdego żółtka, łyżka wody).
Pamiętajmy aby nie zagotować zupy bo żółtka się zetną.
3. Dodanie chleba jasnego lub razowego
Do sosu można dodać drobno pokruszony chleb. Gdy sos będzie gotowy, możemy go odcedzić by nie pozostały kawałki chleba.
4. Śmietana z mąką
Śmietanę 18 % połączyć z odrobiną mąki oraz soli, dodajemy troszkę zupy, którą mamy zagęścić i całość powoli wlać do garnka z sosem/zupą.
5. Odparowanie
Jedna z najprostszych metod na zagęszczenie sosu. Sos gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż odparuje z niego woda.
3 łyżki mąki,
łyżka masła
Mąkę podsmażyć z masłem, dodać odrobinę zupy, którą chcemy zagęścić, a następnie dodać całość do garnka zupy.
2. Rozmieszanie żółtek
Do zupy można dodać żółtka wymieszane z wodą ( do każdego żółtka, łyżka wody).
Pamiętajmy aby nie zagotować zupy bo żółtka się zetną.
3. Dodanie chleba jasnego lub razowego
Do sosu można dodać drobno pokruszony chleb. Gdy sos będzie gotowy, możemy go odcedzić by nie pozostały kawałki chleba.
4. Śmietana z mąką
Śmietanę 18 % połączyć z odrobiną mąki oraz soli, dodajemy troszkę zupy, którą mamy zagęścić i całość powoli wlać do garnka z sosem/zupą.
5. Odparowanie
Jedna z najprostszych metod na zagęszczenie sosu. Sos gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż odparuje z niego woda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz