Prosty piernik z masą budyniową

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki,
250 g miodu,
100 g cukru,
125 g masła,
3 jaja,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki przyprawy do piernika


Krem:
0,5 l mleka,
250 g masła,
2 budynie waniliowe,
3 łyżki cukru

Masło z miodem rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać pozostałe składniki na ciasto, dodać roztopione masło  z miodem, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok 2 h do lodówki. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na blachę i piec ok 15 min, tak samo postąpić z 2 i 3 częścią. 
Przygotować krem: do połowy szklanki wlać mleko, resztę wlać do rondelka i zagotować. W szklance wymieszać z mlekiem budynie oraz cukier, wlać do gotującego się mleka, mieszać. Potem wystudzić. Masło zmiksować na gładką masą, dodawać  po 1 łyżce budyniu i miksować. 
Ne jeden placek wyłożyć połowę kremu budyniowego, przykryć drugim plackiem, znów wyłożyć  budyń i przykryć ostatnim plackiem. Posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger