Szarlotka z dużą ilością jabłek i nutą cytrynową
- Ciasto : 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek
- 3 opakowania kisielu cytrynowego
- 3 łyżki cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem, wsypać kisiele i dokładnie wymieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec do zarumienienia górnego ciasta ( ok. 30 min )
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem
- 2 ugotowane torebki ryżu
- puszka groszku
- puszka ananasów
- filet z kurczaka
- 10 dag sera żółtego w kawałku
- puszka kukurydzy
- słoiczek selera konserwowego
- majonez
- sól, pieprz do smaku
- Fileta umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Groszek, kukurydzę, seler osączyć. Ananasa pokroić w małe kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać majonez.