Tradycyjne gołąbki bez zawijania

Tradycyjne gołąbki bez zawijania

Składniki:

500 g mięsa mielonego,
100 g suchego surowego ryżu,
1/4 główki białej kapusty,
jajko,
1/2 szkl kaszy manny,
sól, pieprz,
mąka i olej do smażenia

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem

5 pomysłów na napoje rozgrzewające

1. Czekolada po meksykańsku

Składniki:
szklanka mleka,
4 łyżeczki jasnobrązowego cukru,
odrobina cynamonu,
pół szczypty soli
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
kilka kropel ekstraktu waniliowego


Pierogi z pasztetową

Pierogi z pasztetową

0,5 kg mąki,
jajko,
20 g pasztetowej drobiowej,
łyżeczka soli,
łyżka oleju

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko,  dodać olej,  sól i pół szklanki wody.  Zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać z ciasta kwadraty, nakładać pasztetową, zawijać pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. 

Zupa kalafiorowa z lanym ciastem

Zupa kalafiorowa z lanym ciastem

Składniki:
1 kalafior,
2 marchewki,
1 pietruszka,
2,5 l wody,
kostka rosołowa,
2 listki laurowe,
śmietana 18 %,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
koperek
lane ciasto :
2 jaja,
4 łyżki mąki,
Kalafior podzielić na różyczki.  Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce.
Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową,  listki  laurowe, kalafior, marchewkę i pietruszkę. Gotować 15 min.
Jajka rozbić do salaterki, dodać mąkę.  Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.  Przez widelec wlewamy stróżki ciasta.
Śmietanę wymieszać z mąką i zaprawić zupę. Koperek posiekać i dorzucić do zupy.

Produkty, które warto jeść!

1. Papryka

Papryka jest bogata w witaminę C, która jest niezbędna w budowaniu naszej odporności. Witamina C chroni nasz organizm, pomaga w walce z wirusami, jest  niezwykle skuteczna na przeziębienia. Papryka zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna! Papryka w szczególności polecana jest kobietom, gdyż zawiera rutynę, która zapobiega pajączkom. 

2. Orzechy

Orzechy to skarbnica magnezu, który korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy, zmniejszając stres oraz zmęczenie.  Orzechy pomogą nam także w kłopotach ze snem oraz poprawią nasz nastrój. 

3. Kapusta

Kapusta jest produktem odchudzającym. Dzięki temu, że jest bardzo sycąca,a posiada mało kalorii pomaga w zrzucaniu wagi. Kapusta wpływa także korzystnie na stan naszej skóry, wzmacnia paznokcie oraz nadaje blasku włosom. 

4. Śliwki

Śliwki zawierają w sobie przeciwutleniacze, które przeciwdziałają starzeniu, działają antynowotworowo  oraz antymiażdżycowo. Korzystnie wpływają także na układ pokarmowy, regulują trawienie oraz usuwają z organizmu szkodliwe toksyny.   Śliwki pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, wygląd oraz samopoczucie. 

5. Fasola

Fasola ma pozytywny wpływ na naszą urodę. Wspomaga procesy naprawcze w skórze, zapobiega pojawianiu się zmarszczek, łagodzi stany zapalne oraz ma właściwości nawilżające. Fasola pomaga także  mięśniom utrzymać dobrą kondycję.

6. Płatki owsiane

Płatki posiadają dużo rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu przyswajamy mniej tłuszczu oraz obniżamy poziom złego cholesterolu we krwi.



5 pomysłów na polewy do ciast

1. Polewa kokosowa:

- 100 g masła,
- 7 łyżek cukru,
- 2 łyżki mąki,

- 2 łyżki mleka,
- 100 g wiórków kokosowych



Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu.  Dodać cukier, mleko. Dodać mąkę ,wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe. Podgrzewać aż do zgęstnienia masy, wylać na ciasto.




2. Polewa czekoladowa

- 25 dag miękkiego masła,
- 20 dag cukru pudru,
- 25 dag gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki kakao,
- kieliszek rumu

Masło utrzeć z cukrem pudrem i startą na tarce czekoladą. Dodać kakao i rum, wymieszać. 



3. Polewa miodowo-migdałowa

- łyżka miodu,
- 60 g płatków migdałowych,
- 2 łyżki mleka,
- 10 g masła,
- 75 g cukru

Masło rozpuścić w garnku, dodać miód, cukier, podgotować. Dodać mleko i migdały. Zagotować i jeszcze ciepłą polać ciasto. 






4. Polewa biała

- 10 dag masła
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
- szklanka cukru
- sok z cytryny


Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, przesmażyć.  Dodać mleko, cukier, wymieszać. Gotować do połączenia składników. Dodać sok z cytryny. Wymieszać składniki. Schłodzoną polewać ciasto.



5. Polewa owocowa
- 1/2 l mleka
- 1 galaretka o wybranym owocowym smaku
- 1/2 szklanki wody


Do połowy szklanki ciepłej wody, wsypać galaretki, wymieszać. Gdy galaretka  zgęstnieje ubijać ją mikserem, dodać schłodzone mleko, ubijać do połączenia składników. Schłodzoną polewą ozdobić ciasto. 


Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger