5 pomysłów na napoje rozgrzewające

1. Czekolada po meksykańsku

Składniki:
szklanka mleka,
4 łyżeczki jasnobrązowego cukru,
odrobina cynamonu,
pół szczypty soli
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
kilka kropel ekstraktu waniliowego


Mleko, cukier, cynamon i sól mieszamy ze sobą, gotujemy.  Gdy cukier się rozpuści, dodajemy czekoladę i mieszamy by nie było  grudek. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt. Ubijamy trzepaczką by napój był puszysty. 

2. Pomarańczowa herbata z goździkami ( dla 4 osób)

Składniki:
4 saszetki ciemnej herbaty,
pomarańcza,
cytryna,
4 goździki,
4 łyżeczki miodu,
sok malinowy,
imbir

Herbatę zagotować. Dodać do niej goździki, miód, imbir. Przelać do wysokich szklanek, wkroić do niej cytrynę i pomarańczę,wlać sok malinowy. 

3. Napój imbirowo - cytrynowy

Składniki:
cytryna,
korzeń imbiru 4 cm,
5 łyżek miodu,
litr wody,
kilka liści mięty

Wodę zagotować. Imbir umyć, obrać., zetrzeć na tarce. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Z połowy cytryny wycisnąć sok, drugą połowę pokroić w plasterki. D dzbanka dać imbir i pokrojoną cytrynę, zalać wrzątkiem, odstawić.  Gdy napój lekko przestygnie wlać sok z cytryny, miód i dodać miętę. 

4. Czekolada z chili 

Składniki:
0,5 l mleka,
250 ml śmietanki 30 %,
150 g gorzkiej czekolady,
szczypta soli,
odrobina chili w proszku

Do rondelka wlać śmietankę i mleko, podgrzać, dodać posiekaną czekoladę,  doprawić solą i chili, mieszać do rozpuszczenia czekolady.  Podgrzać 10 min i przelać do filiżanek. 

5. Grzane wino - dla 4 osób

Składniki:
750 ml czerwonego wina,
4 goździki,
4 łyżki cukru,
2 cm kory cynamonowej

Wino zagrzać ze wszystkimi przyprawami, przecedzić przez sito i wlać do dzbanka. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger