5 pomysłów na napoje rozgrzewające
1. Czekolada po meksykańsku
Składniki:
szklanka mleka,
4 łyżeczki jasnobrązowego cukru,
odrobina cynamonu,
pół szczypty soli
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Mleko, cukier, cynamon i sól mieszamy ze sobą, gotujemy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy czekoladę i mieszamy by nie było grudek. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt. Ubijamy trzepaczką by napój był puszysty.
2. Pomarańczowa herbata z goździkami ( dla 4 osób)
Składniki:
4 saszetki ciemnej herbaty,
pomarańcza,
cytryna,
4 goździki,
4 łyżeczki miodu,
sok malinowy,
imbir
Herbatę zagotować. Dodać do niej goździki, miód, imbir. Przelać do wysokich szklanek, wkroić do niej cytrynę i pomarańczę,wlać sok malinowy.
3. Napój imbirowo - cytrynowy
Składniki:
cytryna,
korzeń imbiru 4 cm,
5 łyżek miodu,
litr wody,
kilka liści mięty
Wodę zagotować. Imbir umyć, obrać., zetrzeć na tarce. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Z połowy cytryny wycisnąć sok, drugą połowę pokroić w plasterki. D dzbanka dać imbir i pokrojoną cytrynę, zalać wrzątkiem, odstawić. Gdy napój lekko przestygnie wlać sok z cytryny, miód i dodać miętę.
4. Czekolada z chili
Składniki:
0,5 l mleka,
250 ml śmietanki 30 %,
150 g gorzkiej czekolady,
szczypta soli,
odrobina chili w proszku
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, doprawić solą i chili, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Podgrzać 10 min i przelać do filiżanek.
5. Grzane wino - dla 4 osób
Składniki:
750 ml czerwonego wina,
4 goździki,
4 łyżki cukru,
2 cm kory cynamonowej
Wino zagrzać ze wszystkimi przyprawami, przecedzić przez sito i wlać do dzbanka.
Składniki:
szklanka mleka,
4 łyżeczki jasnobrązowego cukru,
odrobina cynamonu,
pół szczypty soli
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Mleko, cukier, cynamon i sól mieszamy ze sobą, gotujemy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy czekoladę i mieszamy by nie było grudek. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt. Ubijamy trzepaczką by napój był puszysty.
2. Pomarańczowa herbata z goździkami ( dla 4 osób)
Składniki:
4 saszetki ciemnej herbaty,
pomarańcza,
cytryna,
4 goździki,
4 łyżeczki miodu,
sok malinowy,
imbir
Herbatę zagotować. Dodać do niej goździki, miód, imbir. Przelać do wysokich szklanek, wkroić do niej cytrynę i pomarańczę,wlać sok malinowy.
3. Napój imbirowo - cytrynowy
Składniki:
cytryna,
korzeń imbiru 4 cm,
5 łyżek miodu,
litr wody,
kilka liści mięty
Wodę zagotować. Imbir umyć, obrać., zetrzeć na tarce. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Z połowy cytryny wycisnąć sok, drugą połowę pokroić w plasterki. D dzbanka dać imbir i pokrojoną cytrynę, zalać wrzątkiem, odstawić. Gdy napój lekko przestygnie wlać sok z cytryny, miód i dodać miętę.
4. Czekolada z chili
Składniki:
0,5 l mleka,
250 ml śmietanki 30 %,
150 g gorzkiej czekolady,
szczypta soli,
odrobina chili w proszku
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, podgrzać, dodać posiekaną czekoladę, doprawić solą i chili, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Podgrzać 10 min i przelać do filiżanek.
5. Grzane wino - dla 4 osób
Składniki:
750 ml czerwonego wina,
4 goździki,
4 łyżki cukru,
2 cm kory cynamonowej
Wino zagrzać ze wszystkimi przyprawami, przecedzić przez sito i wlać do dzbanka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz