5 pomysłów na polewy do ciast

1. Polewa kokosowa:

- 100 g masła,
- 7 łyżek cukru,
- 2 łyżki mąki,

- 2 łyżki mleka,
- 100 g wiórków kokosowych



Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu.  Dodać cukier, mleko. Dodać mąkę ,wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe. Podgrzewać aż do zgęstnienia masy, wylać na ciasto.




2. Polewa czekoladowa

- 25 dag miękkiego masła,
- 20 dag cukru pudru,
- 25 dag gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki kakao,
- kieliszek rumu

Masło utrzeć z cukrem pudrem i startą na tarce czekoladą. Dodać kakao i rum, wymieszać. 



3. Polewa miodowo-migdałowa

- łyżka miodu,
- 60 g płatków migdałowych,
- 2 łyżki mleka,
- 10 g masła,
- 75 g cukru

Masło rozpuścić w garnku, dodać miód, cukier, podgotować. Dodać mleko i migdały. Zagotować i jeszcze ciepłą polać ciasto. 






4. Polewa biała

- 10 dag masła
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
- szklanka cukru
- sok z cytryny


Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, przesmażyć.  Dodać mleko, cukier, wymieszać. Gotować do połączenia składników. Dodać sok z cytryny. Wymieszać składniki. Schłodzoną polewać ciasto.



5. Polewa owocowa
- 1/2 l mleka
- 1 galaretka o wybranym owocowym smaku
- 1/2 szklanki wody


Do połowy szklanki ciepłej wody, wsypać galaretki, wymieszać. Gdy galaretka  zgęstnieje ubijać ją mikserem, dodać schłodzone mleko, ubijać do połączenia składników. Schłodzoną polewą ozdobić ciasto. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger