Szarlotka królewska na biszkopcie

Szarlotka królewska na biszkopcie


Biszkopt : 3 jaja
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
masa jabłkowa: 80 dag jabłek
1 galaretka cytrynowa
opcjonalnie : cukier
masa śmietanowa: 300 gramów kremówki
2 kopiaste łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo : 150 g mlecznej czekolady startej na tarce

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną brytfanny. Piec ok. 30 min. 

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać około 3/4 szklanki wody, dusić do miękkości, wsypać galaretkę i wymieszać, masę odstawić do częściowego stężenia, wyłożyć na biszkopt.

Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, schłodzić. Wlać do masy śmietanowej. zmiksować do dokładnego połączenia składników. Śmietanę rozprowadzić na masie jabłkowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.

Ciasto udekorować czekoladą. 
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger