Kopytka
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- szczypta soli
Ziemniaki ugotować, obrać i ostudzić, przepuścić przez maszynkę.
Ziemniaki połączyć z mąkami, jajkami, posolić i i wyrobić ciasto.
Odrywać porcje i formować wałki. Nożem odcinać kluski ok. 3 cm szer.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 1 min. Odcedzić.
Ziemniaki połączyć z mąkami, jajkami, posolić i i wyrobić ciasto.
Odrywać porcje i formować wałki. Nożem odcinać kluski ok. 3 cm szer.
Kopytka ugotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 1 min. Odcedzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz