Sernik z rodzynkami


  • Ciasto: 3 szkl mąki
  • margaryna
  • szklanka cukru
  • jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 0,5 margaryny
  • 1,5 budyniu waniliowego
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garście rodzynek
Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zagnieść z nich elastyczne ciasto. Następnie przełożyć je na stolnicę i wyrabiać. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki z papierem do pieczenia.
SER: Margarynę rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser, żółtka, cukier, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wrzucić do miski i delikatnie wszystko miksować. Następnie wlać rozpuszczoną margarynę i nadal miksować do połączenia składników. Dodać rodzynki i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę serową wylać na kruche ciasto. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 45 minut.
Gotowy sernik posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger