Pyszny jabłecznik z masą jogurtową


  • Biszkopt: 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa: kg jabłek
  • 1/3 szklanka cukru, łyżka masła
  • torebka kisielu cytrynowego
  • Masa jogurtowa : 2 jogurty naturalne ( duże)
  • 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, żółtka, wymieszać. Wyłożyć na blachę. Piec ok. 30 min.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać kisiel w proszku i mieszać, aż się rozpuści, zdjąć z ognia.

jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.

Masa jogurtowa : galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny przestygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger