Przepis na idealną masę budyniową
Składniki:
250 g masła/ margaryny,
2 żółtka,
1/2 l mleka,
4 łyżki cukru,
łyżka mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej
0,3 l mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
Kiedy mleko z cukrem zawrze, dodajemy roztwór z mleka i mąki, mieszamy aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy żółtka, mieszamy. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Masło ucieramy mikserem, dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając.
250 g masła/ margaryny,
2 żółtka,
1/2 l mleka,
4 łyżki cukru,
łyżka mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej
0,3 l mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
Kiedy mleko z cukrem zawrze, dodajemy roztwór z mleka i mąki, mieszamy aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy żółtka, mieszamy. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Masło ucieramy mikserem, dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz