Pomysły na słodkie kremy
06:42:00
0
Ciasta i desery
,
krem brzoskwiniowy
,
krem cytrynowy
,
krem czekoladowy
,
krem kawowy
,
krem waniliowy
,
kremy
15 dag brzoskwiń bez pestek,
5 dag cukru,
6 białek,
4 g żelatyny,
1/8 l wody
Brzoskwinie obrać, wyjąć pestki, przetrzeć przez sito, dosypując do nich cukier ubijać ok. 30 min, wlać odrobinę żelatyny rozpuszczonej we wodzie. Ubić pianę z białek, dodać do brzoskwiń. Wszystko razem ubić.
2. Krem cytrynowy
6 żółtek,
15 dag cukru,
cytryna,
1/4 l mleka,
łyżeczka mąki
Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Zagotować mleko z mąką, ubić żółtka z cukrem, ustawić garnek z żółtkami na słabym ogniu i mieszając wlewać gorące mleko. Trzymać na ogniu, aż krem zgęstnieje, stale mieszając. Przestudzić. Dodać sok i startą skórkę z cytryny, wymieszać.
3. Krem czekoladowy
10 dag czekolady,
1/2 l śmietanki,
10 dag cukru,
10 g żelatyny,
4 żółtka
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do gotującej się śmietanki. Żelatynę namoczyć na godzinę w zimnej wodzie, wycisnąć z niej wodę i wrzucić do gorącej czekolady. Cukier ubić z żółtkami, zaparzyć te żółtka czekoladą i wszystko razem trzymać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Gdy wystygnie ubić dobrze.
Można także dodać pianę z białek, wtedy kremu będzie więcej.
4. Krem kawowy
3 łyżeczki kawy,
3/4 l śmietanki,
6 żółtek,
30 dag cukru,
6 dag żelatyny
Sporządzić kubek mocnej, czarnej kawy, dolać ją do śmietanki. Żółtka ubić z cukrem i odrobiną zimnej śmietanki. Żółtka rozbierać gotującą się kawą w garnku na małym ogniu, pilnując by się nie zwarzyły.
Masę ciągle mieszać, aż zacznie gęstnieć. Żelatynę namoczyć w wodzie, odcisnąć później z niej. Gdy masa zacznie parować, zdjąć ją z ognia, ubić trzepaczką póki nie zgęstnieje, wystudzić.
5. Krem waniliowy
1/2 l śmietanki,
6 żółtek,
20 dag cukru,
pół laski wanilii,
żelatyna
Śmietankę zagotować, wrzucić do niej wanilię i żelatynę. Żółtka ubić na gęsto z cukrem i łyżką zimnej śmietanki. Lać gorącą śmietankę na żółtka po czym dobrze rozbić. Postawić na gorącej blasze i ubijać, aż zacznie parować. Wylać z rondla, aby przestygło i dalej ubijać póki nie zgęstnieje. Wyłożyć do formy i wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz