Racuchy z jabłkami



  • 500 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką (ok. szklanki). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.

Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.

Posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger