Ciasto snickers



  • Ciasto : 1/2 kg mąki
  • 1/2 margaryny
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • orzechy : 25 dag orzechów włoskich
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Masa: 0,5 l mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl cukru
  • 20 dag masła
  • dodatkowo: powidło  śliwkowe 
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić je na 3 części i wstawić na pół godziny do lodówki. Dwie części ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki i upiec na złoty kolor. Orzechy drobno pokroić. Margarynę rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy i wszystko razem smażyć na złoty kolor. Trzecią część ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki i podpiec lekko. Tak przygotowane orzechy wyłożyć na podpieczone ciasto i całość zapiekać przez parę minut. Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie mleka roztrzepać żółtko z mąkami i całość wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie gęsty budyń, który pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń. Na placek kruchy rozsmarować powidło śliwkowe, następnie połowę masy i przykryć drugim plackiem kruchym, który również posmarować powidłem i resztą masy, na wierzch wyłożyć ciasto z orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger