5 dodatków do zup !

1. Kluski biszkoptowe 

Składniki:

6 jaj,
łyżka mąki,
rosół,
sól

Żółtka rozetrzeć z  łyżką mąki, posolić.  Ubić pianę z białek, dodać do żółtek, wymieszać.
Do rondla wlać rosół w takiej ilości by przykrył dno.  Na ten rosół wlewać po łyżce ciasta. Ugotować kluski. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakowatą do wazy.

2. Kluski parzone

Składniki:
25 dag mąki pszennej,
12 dag masła,
3 jaja,
szklanka wody

Masło zagotować z wodą, wsypać do wrzącego mąkę, mieszając na ogniu.  Gdy odstaje  od rondla zdjąć , a gdy wystygnie wbić bo kolei 3 jaja.  Rozbić je dokładnie  i na gotujący się rosół kłaść łyżką, przykrywając pokrywką aby "dorosły". 

3. Krążki cebulowe - do czystych zup

Składniki:
2 duże cebule,
ciasto naleśnikowe ( zamiast mleka dodać piwo),
smalec do smażenia,
sól, pieprz,

Cebulę pokroić  w cienkie plastry, rozebrać na kółka. Przyprawić.  Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na złoty kolor. 

4. Kluski z sucharków
3 jaja,
łyżka masła,
starta bułka bądź suchary

Masło utrzeć z 3 jajami, wsypać do do tego taką ilość tartych sucharków  by masła była gęsta. Kłaść łyżką na gotujący się rosół. 

5. Krutony Podlaskie

Krutony to grzanki z białego chleba, wysuszone  w  piecu bez masła. Pokrajać chleb czerstwy w 1,5 kostki, biorąc sam środek, rozpostrzeć na blasze i wstawić w piec. Wyjąć gdy się zarumienią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger