5 dodatków do zup !
11:36:00
0
dania bezmięsne
,
dodatki do zup
,
kluseczki biszkoptowe
,
kluski parzone
,
kluski z sucharków
,
krążki cebulowe
,
krutony podlaskie
,
lane ciasto
,
Obiady
1. Kluski biszkoptowe
Składniki:
6 jaj,
łyżka mąki,
rosół,
sól
Żółtka rozetrzeć z łyżką mąki, posolić. Ubić pianę z białek, dodać do żółtek, wymieszać.
Do rondla wlać rosół w takiej ilości by przykrył dno. Na ten rosół wlewać po łyżce ciasta. Ugotować kluski. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakowatą do wazy.
2. Kluski parzone
Składniki:
25 dag mąki pszennej,
12 dag masła,
3 jaja,
szklanka wody
Masło zagotować z wodą, wsypać do wrzącego mąkę, mieszając na ogniu. Gdy odstaje od rondla zdjąć , a gdy wystygnie wbić bo kolei 3 jaja. Rozbić je dokładnie i na gotujący się rosół kłaść łyżką, przykrywając pokrywką aby "dorosły".
3. Krążki cebulowe - do czystych zup
Składniki:
2 duże cebule,
ciasto naleśnikowe ( zamiast mleka dodać piwo),
smalec do smażenia,
sól, pieprz,
Cebulę pokroić w cienkie plastry, rozebrać na kółka. Przyprawić. Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na złoty kolor.
4. Kluski z sucharków
3 jaja,
łyżka masła,
starta bułka bądź suchary
Masło utrzeć z 3 jajami, wsypać do do tego taką ilość tartych sucharków by masła była gęsta. Kłaść łyżką na gotujący się rosół.
5. Krutony Podlaskie
Krutony to grzanki z białego chleba, wysuszone w piecu bez masła. Pokrajać chleb czerstwy w 1,5 kostki, biorąc sam środek, rozpostrzeć na blasze i wstawić w piec. Wyjąć gdy się zarumienią.
Składniki:
6 jaj,
łyżka mąki,
rosół,
sól
Żółtka rozetrzeć z łyżką mąki, posolić. Ubić pianę z białek, dodać do żółtek, wymieszać.
Do rondla wlać rosół w takiej ilości by przykrył dno. Na ten rosół wlewać po łyżce ciasta. Ugotować kluski. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakowatą do wazy.
2. Kluski parzone
Składniki:
25 dag mąki pszennej,
12 dag masła,
3 jaja,
szklanka wody
Masło zagotować z wodą, wsypać do wrzącego mąkę, mieszając na ogniu. Gdy odstaje od rondla zdjąć , a gdy wystygnie wbić bo kolei 3 jaja. Rozbić je dokładnie i na gotujący się rosół kłaść łyżką, przykrywając pokrywką aby "dorosły".
3. Krążki cebulowe - do czystych zup
Składniki:
2 duże cebule,
ciasto naleśnikowe ( zamiast mleka dodać piwo),
smalec do smażenia,
sól, pieprz,
Cebulę pokroić w cienkie plastry, rozebrać na kółka. Przyprawić. Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na złoty kolor.
4. Kluski z sucharków
3 jaja,
łyżka masła,
starta bułka bądź suchary
Masło utrzeć z 3 jajami, wsypać do do tego taką ilość tartych sucharków by masła była gęsta. Kłaść łyżką na gotujący się rosół.
5. Krutony Podlaskie
Krutony to grzanki z białego chleba, wysuszone w piecu bez masła. Pokrajać chleb czerstwy w 1,5 kostki, biorąc sam środek, rozpostrzeć na blasze i wstawić w piec. Wyjąć gdy się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz