Mięso mielone w andrucie w sosie z prawdziwków


  • Rolada: 1 wafel andruta
  • torebka ryżu
  • pół kg mięsa mielonego
  • jajko do panierowania
  • płatki owsiane do panierowania
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia
  • sos: 1000 g prawdziwków
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 300ml bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Rolada: Do garnka wlewamy tyle wody aby woreczek ryżu był w niej całkowicie zanurzony. Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, wkładamy torebkę ryżu. Ryż gotujemy ok. 15 min. 
Ryż z rozciętej torebki przekładamy na sito, w celu odsączenia zbędnej wody.
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju. 
Mięso mieszamy z ryżem i naszym farszem smarujemy wafel. Gdy wafel nam troszkę namoknie zwijamy go w roladę. Roladę kroimy w plastry, panierujemy w jajku i płatkach i podsmażamy na oleju. 

Sos z prawdziwków: Grzyby oczyszczamy Większe kroimy. Cebulę siekamy. Grzyby i cebulę przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Zalewamy bulionem. Dusimy kilkanaście minut.
Zagęszczamy mąką, zabielamy śmietaną.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Chwilę podduszamy.
Podajemy z naszą roladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger