Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką


  • Ciasto: 0,5 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 4/5 szkl cukru
  • 2 jaja
  • torebka cukru waniliowego
  • puszka brzoskwiń
  • kruszonka: 0,5 kostki masła
  • 3/4 szkl cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
Drożdże z jedną łyżeczką cukru i mąki rozpuścić w ciepłym mleku, następnie roztwór odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do czasu aż lekko wyrośnie. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, wlać rozczyn, dodać jajka składniki wymieszać łyżką. Ciasto zacząć wyrabiać ręcznie, wlewać roztopione masło i wyrabiać do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk, w razie konieczności dodać trochę mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 2 godziny do wyrośnięcia.

Do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło, wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać.

Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić je w mniejsze kawałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko go wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć do blachy i delikatnie rozłożyć na całej długości, na ciasto ułożyć kawałki brzoskwiń i rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 200st C przez 40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger