Kurczak w sosie pomarańczowym


Podwójna pierś z kurczaka,
2 pomarańcza, 
2 torebki ryżu,
olej,
sól, pieprz, chili,
szklanka soku z pomarańczy ( może być z kartonu),
2 łyżki octu,
5 łyżek cukru pudru,
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki miodu,
2 łyżki wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i  podsmażyć na oleju. Na tarce zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy. Pomarańcze obrać i pokroić w małą kostkę. Do osobnego garnka wlać sok z pomarańczy, ocet, cukier, ketchup i miód. Mieszać  dokładnie i zagotować W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z wodą i dodać do sosu. 
Pomarańcz oraz skórkę dać do kurczaka. Chwilę podsmażyć razem, doprawić do smaku. Do kurczaka wlać sos, wymieszać. 
Podawać z ugotowanym ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger