Ciasto królewskie
15:01:00
0
Ciasta i desery
,
ciasto królewskie
,
ciasto tanie
,
ciasto z masą budyniową
,
idealna masa budyniowa
,
łatwe ciasta
,
masa budyniowa
Ciasto miodowe;
- 30 dkg mąki
- 15 dkg margaryny
- łyżka śmietany
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- jajko
Biszkopt:
- 5 jaj,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 3/4 l mleka
- 3 łyżki cukru+cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
Dodatkowo:
- powidło śliwkowe
Ciasto miodowe:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część umieścić w blaszce i piec w temp. 180 stopni ok. 15 min.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 stopni ok 35- 40 minut.
Masa budyniowa
Margarynę i część mleka zagotować, resztę zmiksować z mąkami oraz cukrem i dodawać do gotującego mleka. Wymieszać.
Placek przekładamy w następującej kolejności:
- placek miodowy
- powidło śliwkowe
- masa budyniowa - 1/2
- biszkopt
- masa budyniowa - 1/2
- placek miodowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz