Ciasto królewskie



Ciasto miodowe;

  • 30 dkg mąki
  • 15 dkg margaryny
  •  łyżka śmietany
  • pół  szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  •  łyżeczka sody oczyszczonej
  •  jajko

Biszkopt:

  • 5 jaj,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru+cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
Dodatkowo:

  • powidło śliwkowe
Ciasto miodowe:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część umieścić w blaszce i piec w temp. 180 stopni ok. 15 min. 

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier oraz po  jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.  Piec w temp. 180 stopni ok 35- 40 minut.

Masa budyniowa

Margarynę  i część mleka zagotować, resztę zmiksować z mąkami  oraz cukrem i dodawać do gotującego mleka. Wymieszać.

Placek przekładamy w następującej kolejności:

  1. placek miodowy
  2. powidło śliwkowe
  3. masa budyniowa - 1/2
  4. biszkopt
  5. masa budyniowa - 1/2
  6. placek miodowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger