Sernik z musem śliwkowym


  • Ciasto: szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa: 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • budyń śmietankowy
  • Mus : 40 dag śliwek
  • 6 łyżek cukru
  • żelatyna
Ciasto: białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, utrzeć, połączyć z żółtkami. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ciasta na przemian z olejem. Masę przelać do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25- 30 minut w temp.180 st. Wystudzić. Wystudzone ciasto pokroić na skośne paski o szerokości ok. 2 cm.

Masa: Żółtka i cukier utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać partiami ser, budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.

Mus śliwkowy: śliwki umyć, przepołowić, usunąć ogonki i pestki. Wrzucić do garnuszka razem ze szklanką wody i cukrem. Dusić na małym ogniu ok.20 minut. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu, połączyć z musem śliwkowym. Odstawić do stężenia.

Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć co drugi pasek kakaowego ciasta. Przestrzenie między paskami wypełnić masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa ułożyć pozostałe paski kakaowego ciasta. W wolne przestrzenie wlać masę serową. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą serową. Całość piec 60 minut. Na wierzch wylać tężejący mus śliwkowy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 3 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger