Proste ciasto ze śliwkami i pianką budyniową


  • Ciasto: 5 żółtek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 szkl mąki
  • 250 g margaryny
  • szkl mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • cukier waniliowy
  • łyżka kakao
  • szczypta soli
  • Pianka: 5 białek
  • budyń śmietankowy
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 kg śliwek węgierek
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać margarynę i nadal miksować. 
Wlać 1/2 szkl mleka. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem waniliowym i solą, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka. Ciasto podzielić na pół . Jedną połowę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto i posypać mąką. Śliwki umyć, przedzielić na pół, wyciągnąć pestki i poukładać na cieście skórką do spodu. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 min.
Przygotować piankę: Białka zmiksować z cukrem. Gdy będą sztywne dodać olej i budyń, wymieszać. Piankę wyłożyć na podpieczone ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger