Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami


  • Ciasto: 250 g margaryny
  • 5 jaj
  • 20 dag cukru
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • brzoskwinie w puszce
  • krem: 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Ucierając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na sztywno.Pianę dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i śmietanę. Wymieszać. 

Jasne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne.

Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście . Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Z mleka odlać 150 ml. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Wymieszaną masę wlać do gotującego się mleka. Gotować 2 minuty cały czas mieszając. Odstawiać do przestudzenia. 

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger