Kantyczka

*2,5 szkl mąki pszennej,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 300 g miękkiego masła,
* 8 jajek,
* 2 szkl cukru pudru,
*  1/2 szkl maku ,
* 300  g biszkoptów ,* 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki,
*  2 czekolady mleczne
* 2 łyżki kakao


Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i połączyć z ciastem.  Ciasto podzielić na 3 części. Do 1 dodać kakao, do 2 mak, do 3 nie dodajemy nic.Formę 35×28 natłuścić i posypać mąką. Do formy wykładamy kolejno warstwy: ciasto kakaowe, biszkopty, dżem, ciasto makowe, biszkopty, dżem, ciasto jasne. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 45 min. Ciasto studzimy. Czekolady topimy z łyżką mleka. Ciepłą polewą zalewamy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger