Kantyczka
02:36:00
0
Ciasta i desery
,
ciasta świąteczne
,
kantyczka
,
proste ciasta
,
pyszne ciasta
,
tanie ciasta
*2,5 szkl mąki pszennej,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 300 g miękkiego masła,
* 8 jajek,
* 2 szkl cukru pudru,
* 1/2 szkl maku ,
* 300 g biszkoptów ,* 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki,
* 2 czekolady mleczne
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 300 g miękkiego masła,
* 8 jajek,
* 2 szkl cukru pudru,
* 1/2 szkl maku ,
* 300 g biszkoptów ,* 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki,
* 2 czekolady mleczne
* 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części. Do 1 dodać kakao, do 2 mak, do 3 nie dodajemy nic.Formę 35×28 natłuścić i posypać mąką. Do formy wykładamy kolejno warstwy: ciasto kakaowe, biszkopty, dżem, ciasto makowe, biszkopty, dżem, ciasto jasne. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 45 min. Ciasto studzimy. Czekolady topimy z łyżką mleka. Ciepłą polewą zalewamy ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz