Sernik z pianką truskawkową
Składniki:
Biszkopt:
3 jaja,
1 szklanka mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
Masa serowa:
1 l mleka,
2 szkl cukru,
250 ml śmietany 18 %,
4 jaja,
25 dag margaryny,
2 szkl cukru,
250 ml śmietany 18 %,
4 jaja,
25 dag margaryny,
Pianka truskawkowa:
1 kg truskawek,
4 łyżeczki żelatyny,
100 ml przegotowanej wody
4 łyżeczki żelatyny,
100 ml przegotowanej wody
Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem na pianę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, żółtka, wymieszać. Wylać na blachę i piec ok. 35 min. Wystudzić.
Mleko zagotować z cukrem. Śmietanę i jaja roztrzepać, dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie ser. Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce sera i dalej miksować. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Na masę ułożyć połówki truskawek.
Na truskawki dać II część masy.
Truskawki zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Jeszcze ciepłą dodać do truskawek. Wymieszać. Wylać na masę. Wstawić do stężenia.
Mleko zagotować z cukrem. Śmietanę i jaja roztrzepać, dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie ser. Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce sera i dalej miksować. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Na masę ułożyć połówki truskawek.
Na truskawki dać II część masy.
Truskawki zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Jeszcze ciepłą dodać do truskawek. Wymieszać. Wylać na masę. Wstawić do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz