Budyniowiec z jabłkami
Składniki:
-1 kg jabłek,
- kostka margaryny,
- 5 jajek,
- szklanki cukru,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 2 budynie waniliowe / śmietankowe,
- litr mleka
- kostka margaryny,
- 5 jajek,
- szklanki cukru,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 2 budynie waniliowe / śmietankowe,
- litr mleka
Wykonanie: Ubić pianę z białek. Margarynę utrzeć z żółtkami oraz szklanką cukru, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać ubitą pianę. Dokładni wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Na blachę wylać połowę ciasta. Posypać kaszą manną. Dać jabłka i wylać gorący budyń. Dać resztę ciasta. Piec ok 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz