Gołąbki z młodej kapusty
1 młoda kapusta,
2 torebki ryżu,
500 g mięsa mielonego,
jajko,
sól, pieprz, tymianek
4 liście laurowe,
ziele angielskie,
woda z kostkami rosołowymi
olej do smażenia
2 torebki ryżu,
500 g mięsa mielonego,
jajko,
sól, pieprz, tymianek
4 liście laurowe,
ziele angielskie,
woda z kostkami rosołowymi
olej do smażenia
Liście kapusty obgotować we wrzątku ok. 30 min. Wyciągnąć i przestudzić. Usunąć zgrubienia z liści. Mięso podsmażyć na oleju. Przyprawić. Ryż ugotować, wsypać do miski i połączyć z mięsem. Doprawić i wbić jajko. Wymieszać dokładnie. Na liście kłaść gotowy farsz i zwijać gołąbki.
Przygotować wywar: Zagotować wodę z kostkami, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
Dno garnka wyłożyć liściami. Na liściach ułożyć gołąbki i zalać je bulionem. Gotować ok. godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz