1 kg twarogu ( może być z wiaderka),
budyń waniliowy,
8 jaj,
125 g miękkiego masła,
szklanka cukru
Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Miksując dodawać twaróg, masło, budyń....
Składniki:
2 konserwy turystyczne,
sos boloński,
cebula,
łyżka oleju
Cebulę obrać, pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Konserwę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podsmażyć wszystko razem. Sos boloński przygotować według przepisu...
Do ciasta biszkoptowego, kruchego oraz ciast tortowych najlepiej nadaje się krupczatka. Mąka mieszana jest idealna dla ciast drożdżowych,a zwykła do ciasta na strud...
1. Chleb powinniśmy przechowywać w płóciennym woreczku, a nie w torebce foliowej.
2. Przynajmniej raz na tydzień pojemnik na pieczywo należy przetrzeć wodą z octem, dzięki temu chleb nie będzie pleśniał.
3. Chleb będzie dłużej...
Składniki:
łyżka masła,
2 pomidory,
sól, papryka
4 jaja,łyżka posiekanego szczypiorku,
Tłuszcz rozgrzać na patelni, przesmażyć na nim pokrojone w plastry pomidory. Oprószyć solą i papryką. Wbić jaja i smażyć na małym ogniu....
Składniki:
1 kg ziemniaków,250 g mąki ziemniaczanej,jajko,łyżka masła,szczypta soli
Ziemniaki obrać, ugotować, bardzo dokładnie utłuc. Podzielić na 4 części. Zabrać 1 część, wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną, posolić,...
Składniki:
2 szklanki mąki,
3 jaja,
sól,
łyżka letniej wody,
Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jaja, dodać sól i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. ( ok. 10-15 min).Ciasto przykryć i odstawić na 10 min. Rozwałkować...
Jeśli makaron ma zostać do następnego posiłku należy należy wymieszać go z masłem lub olejem. Nie będzie się sklejać. Można też od razu po ugotowaniu włożyć makaron do zimnej wody i pozostawić w niej na 15...
Aby banany zachowały świeżość przez kilka dni należy miejsce, w którym stykają się ze sobą ogonki bananów owinąć folią spożywczą. Banany będą świeże kilka dni dłużej...