Andrut z galaretką

Andrut z galaretką

Składniki: Andrut, 2 galaretki (czerwona , żółta), pół szklanki mleka 2 %, 3/4 szklanki cukru,kostka margaryny Wszystkie składniki dzielimy na dwie części. Przygotowujemy masę pierwszą: gotujemy mleko,  dodajemy margarynę,...
Kotlety ryżowe z kurczakiem i marchewką

Kotlety ryżowe z kurczakiem i marchewką

Składniki: 2 torebki ryżu, podwójny filet z kurczaka, zielona cebulka,sól, pieprz, marchewka, olej do smażenia, pół szklanki kaszy manny, jajko Ryż ugotować z dodatkiem szczypty soli, odcedzić. Filet umyć, oczyścić, pokroić w drobną...
Szybki budyniowiec waniliowo- czekoladowy

Szybki budyniowiec waniliowo- czekoladowy

Składniki: 2 szklanki mąki,250 g margaryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 szkl cukru,5 jaj,1 l mleka,3 budynie czekoladowe,1 budyń śmietankowy,4 serki homogenizowane, Zagnieść mąkę z proszkiem, 0,5 szkl cukru, 2 jajami, 100...
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

1 kg twarogu ( może być z wiaderka), budyń waniliowy, 8 jaj, 125 g miękkiego masła, szklanka cukru Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Miksując dodawać twaróg,  masło, budyń....
Zupa grzybowo-pieczarkowa

Zupa grzybowo-pieczarkowa

Składniki: 4 dag suszonych grzybów,30 dag pieczarek,2 kostki bulionu grzybowego, 2 łyżki masła, 2 marchewki, pietruszka, zupa grzybowa Winiary, makaron łazanki, 10 ml śmietany 18 % Grzyby suszone opłukać, namoczyć dzień wcześniej...
Klasyczne de volaille

Klasyczne de volaille

Składniki: 4 filety z kurczaka,1/2 kostki masła, 2 łyżki oleju, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz Filety umyć, oczyścić, osuszyć,  delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Schłodzone, twarde masło...
Sos z konserwy turystycznej

Sos z konserwy turystycznej

Składniki: 2 konserwy turystyczne, sos boloński, cebula, łyżka oleju Cebulę obrać, pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Konserwę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podsmażyć wszystko razem. Sos boloński przygotować według przepisu...

Jaka mąka do czego?

Do ciasta biszkoptowego, kruchego oraz ciast tortowych  najlepiej nadaje się krupczatka. Mąka mieszana jest idealna dla ciast drożdżowych,a zwykła do ciasta na strud...

Przechowywanie pieczywa - 7 porad

1. Chleb  powinniśmy przechowywać w płóciennym woreczku, a nie w torebce foliowej. 2. Przynajmniej raz na tydzień pojemnik na pieczywo należy przetrzeć wodą z octem, dzięki temu chleb nie będzie pleśniał. 3. Chleb będzie dłużej...
Naleśniki ruskie

Naleśniki ruskie

Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli 500 gram ugotowanych ziemniaków 400 gram sera białego 4 cebule,pieprz, sól, olej do smażenia kilka plastrów sera żółtego  Mąkę wsypać...
Jaja sadzone na pomidorach

Jaja sadzone na pomidorach

Składniki: łyżka masła, 2 pomidory, sól, papryka 4 jaja,łyżka posiekanego szczypiorku, Tłuszcz rozgrzać na patelni, przesmażyć na nim pokrojone w plastry pomidory. Oprószyć solą  i papryką. Wbić jaja i smażyć na małym ogniu....
Kluski śląskie

Kluski śląskie

Składniki: 1 kg ziemniaków,250 g mąki ziemniaczanej,jajko,łyżka masła,szczypta soli Ziemniaki obrać, ugotować,  bardzo dokładnie utłuc. Podzielić na 4 części. Zabrać 1 część, wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną, posolić,...
Filet z kurczaka w sosie własnym

Filet z kurczaka w sosie własnym

Składniki: podwójny filet z kurczaka,2 łyżki oliwy, sól, pieprz, czerwona papryka słodkaziele angielskie, liść laurowy,pół kubka śmietany, 2 łyżki mąki Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, przyprawić  i pokroić na mniejsze części....
Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Składniki: - szklanka cukru, -szklanka mąki,- 6 jajek,- łyżeczka proszku do pieczenia,- 7-8 jabłek,- 2 galaretki cytrynowe, Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i smażymy. Dodajemy galaretki, mieszamy bardzo dokładnie,...
Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki: Ciasto naleśnikowe: - 500 ml mleka, - 250 g mąki, - 2 jajka, - szczypta soli, - 2 łyżki oleju do smażenia Farsz: - 500 g kiszonej kapusty, - 500 g pieczarek, -...
Domowy makaron

Domowy makaron

Składniki: 2 szklanki mąki, 3 jaja, sól, łyżka letniej wody, Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jaja, dodać sól i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. ( ok. 10-15 min).Ciasto przykryć i odstawić na 10 min.  Rozwałkować...

Przechowywanie ugotowanego makaronu

Jeśli makaron ma zostać do następnego posiłku należy  należy wymieszać go z masłem lub olejem. Nie będzie się sklejać. Można też od razu po ugotowaniu  włożyć makaron  do zimnej wody i pozostawić w niej  na 15...
Kotlety sojowe

Kotlety sojowe

Składniki: - opakowanie kotletów sojowych,- kostka rosołowa,- 3 ząbki czosnku, - 1/2 szkl bułki tartej, - 0,5 szkl płatków kukurydzianych,- 2  jajka, Kotlety sojowe zalać wodą, dodać kostkę rosołową, przeciśnięty przez...
Murzynek ze serem

Murzynek ze serem

Składniki: Ciasto: - 250 g margaryny,- 1,5 szkl cukru,- 3 łyżki kakao,- 0,5 szkl wody,- 3 jajka,- 2 szklanki mąki,- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: - 1/2 kg sera białego półtłustego,- jajko,-0,5 szkl cukru,- pół...
Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki: główka kapusty,250 g mielonej wieprzowiny,250 g ryżu,litr wywaru, cebula,60 g masła,sól, pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na maśle, dodać mięso,...

Sposób na świeże banany

Aby banany zachowały świeżość przez kilka dni należy miejsce, w którym stykają się ze sobą ogonki bananów owinąć folią spożywczą. Banany będą świeże kilka dni dłużej...
Marchewka zasmażana z groszkiem

Marchewka zasmażana z groszkiem

Składniki: - 4 marchewki,- puszka groszku konserwowego,-  2 łyżki masła,- 2 łyżeczki cukru,- 1/2 szklanki wody,- 0,5 łyżeczki soli,- łyżka mąki pszennej Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.  Wrzucamy do garnka, zalewamy...
Kapusta pekińska zasmażana z kurczakiem

Kapusta pekińska zasmażana z kurczakiem

Składniki: 2 kapusty pekińskie2 cebulefilet z kurczakaolej2 kostki rosołowepieprzsól3 łyżki mąki3 łyżki masła Kapustę pekińską poszatkować. Cebule obrać, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju. Fileta pokroić w drobne...
Gołąbki z kapusty pekińskiej

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Składniki: główka kapusty pekińskiej2 torebki ryżu0,5 kg mięsa mielonegokostka rosołowapieprz, sól - wg uznaniakilka łyżek koncentratu pomidorowego Liście kapusty pekińskiej sparzyć we wrzącej wodzie, odciąć większe białe...
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger