Schab w cebuli

Schab w cebuli



  • 6 plastrów schabu bez kości
  • 4 cebulki- szalotki
  • opakowanie zupy cebulowej
  • ząbek czosnku
  • łyżka majeranku, tymianku,
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Mięso odrobinę rozbić, przełożyć do głębokiego naczynia, doprawić solą i pieprzem, dodać majeranek, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę, polać oliwą. Wszystko wymieszać i odstawić na ok. godz. 
Cebulę pokroić w pół plastry. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowaną według przepisu na opakowaniu zupą cebulową.
Piec w rozgrzanym piekarniku 1,5 h.
Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem

Surówka z marchewki i jabłka z jogurtem



  • duża marchew
  • duże jabłko
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką


  • Ciasto: 0,5 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 4/5 szkl cukru
  • 2 jaja
  • torebka cukru waniliowego
  • puszka brzoskwiń
  • kruszonka: 0,5 kostki masła
  • 3/4 szkl cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
Drożdże z jedną łyżeczką cukru i mąki rozpuścić w ciepłym mleku, następnie roztwór odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do czasu aż lekko wyrośnie. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, wlać rozczyn, dodać jajka składniki wymieszać łyżką. Ciasto zacząć wyrabiać ręcznie, wlewać roztopione masło i wyrabiać do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk, w razie konieczności dodać trochę mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 2 godziny do wyrośnięcia.

Do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło, wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać.

Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić je w mniejsze kawałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko go wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć do blachy i delikatnie rozłożyć na całej długości, na ciasto ułożyć kawałki brzoskwiń i rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 200st C przez 40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger