Pyzy ziemniaczane z mięsem

Pyzy ziemniaczane z mięsem


Składniki:
1 kg ziemniaków,
2 jaja,
2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
300 g mięsa mielonego,
szczypta soli + szczypta pieprzu + szczypta papryki
25 dag wędzonego boczku,
2 cebule,
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Dodatkowo do masy zetrzeć na tarce jednego surowego ziemniaka,  wymieszać. Wbić jaja, wsypać mąki  wyrobić aby masa nie kleiła się do rąk.  Mięso wymieszać z przyprawami. Z masy formować kule, spłaszczyć, zrobić małe wgłębienie, nałożyć  mięso i formować kulki. Gotować, aż pyzy wypłyną na wierzch. Odstawić na kilka minut.
Cebulkę obrać,  pokroić w krążki.  Boczek pokroić w kostkę i  wraz z cebulą podsmażyć na oleju.
Polać pyzy.
Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

3 ugotowane marchewki,
3 ugotowane pietruszki,
3 ugotowane ziemniaki,
mały ugotowany seler,
4 ogórki korniszony,
słoik majonezu,
sól, pieprz,
puszka groszku konserwowego,
3 jajka ugotowane na twardo

Marchewki, pietruszki, seler, ziemniaki pokroić w małe kawałki. Dodać posiekane ogórki, odcedzony groszek, posiekane jajka,wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Roladki drobiowe ze szpinakiem

Roladki drobiowe ze szpinakiem



4 pojedyncze filety z kurczaka,

200 g szpinaku mrożonego,
jajko,
bułka tarta,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
czosnek granulowany,
wykałaczki

Filety rozbić  na cienkie kotlety. Z każdej strony oprószyć solą i pieprzem.  Szpinak rozmrozić na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem. Zostawić do przestygnięcia. Szpinak rozprowadzić na całym filecie, zwijać roladki, spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w jajku, bułce i smażyć na złoty kolor.



Biszkopt z masą kisielową

Biszkopt z masą kisielową


Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
1,5 szklanki mąki,
szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 kisiele,
2 galaretki ( takiego samego koloru jak kisiel)
250 g margaryny

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do piany, żółtka dodać także do piany. Wszystko delikatnie wymieszać.
Biszkopt wylać na blachę i piec ok. 25 min.  Po ostudzeniu podzielić na pół.

Kisiele przygotować według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z gazu i wsypać galaretki. Margarynę utrzeć. Do lekko przestudzonego kisielu dodać margarynę i wszystko razem utrzeć.

Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę, przykryć drugim biszkoptem. Można posypać cukrem pudrem.


Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger