Pyzy ziemniaczane z mięsem
Składniki:
1 kg ziemniaków,
2 jaja,
2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
300 g mięsa mielonego,
szczypta soli + szczypta pieprzu + szczypta papryki
25 dag wędzonego boczku,
2 cebule,
olej do smażenia
2 jaja,
2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
300 g mięsa mielonego,
szczypta soli + szczypta pieprzu + szczypta papryki
25 dag wędzonego boczku,
2 cebule,
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Dodatkowo do masy zetrzeć na tarce jednego surowego ziemniaka, wymieszać. Wbić jaja, wsypać mąki wyrobić aby masa nie kleiła się do rąk. Mięso wymieszać z przyprawami. Z masy formować kule, spłaszczyć, zrobić małe wgłębienie, nałożyć mięso i formować kulki. Gotować, aż pyzy wypłyną na wierzch. Odstawić na kilka minut.
Cebulkę obrać, pokroić w krążki. Boczek pokroić w kostkę i wraz z cebulą podsmażyć na oleju.
Polać pyzy.
Cebulkę obrać, pokroić w krążki. Boczek pokroić w kostkę i wraz z cebulą podsmażyć na oleju.
Polać pyzy.