Surówka z kapusty kiszonej

Surówka z kapusty kiszonej



  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • cebula
  • jabłko
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na drobne kawałki. Obrane i umyte marchewki i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć cebulę.
Składniki wymieszać w misce.  Dodać łyżeczkę cukru, sól, pieprz, kminek i oliwę.
Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać.
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku


  • 1/2 kg fasoli piękny Jaś
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 g boczku surowego
  • 250 g kiełbasy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • mały przecier pomidorowy
  • zgnieciony ząbek czosnku
  • majeranek, sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą i pozostawić na całą noc.
Następnego dnia wodę odlać, zalać świeżą, gotować do miękkości ok. 50 min.
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Boczek i kiełbasę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, przecier, majeranek, czosnek, sól i pieprz. 
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła : na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodać do fasolki energicznie mieszać. Podgotować ok. 20 min.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger