Pieczeń z mielonego w sosie  ze świeżych pomidorów

Pieczeń z mielonego w sosie ze świeżych pomidorów



Pieczeń : 1 kg mięsa mielonego

2 jajka
1 bułka
1 cebula
przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz
Sos: 1 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta oregano, sól, pieprz

Bułkę namoczyć we wodzie. Cebulę zetrzeć na tarce , dodać do mięsa. Żółtka jajka dodać do mięsa, a białka ubić na sztywną pianę i też dodać do mięsa. Bułkę odcisnąć i również połączyć z mięsem. Całą masę doprawić do smaku i wymieszać.
Masę przełożyć do formy aluminiowej.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Po godzinie wyciągnąć, odlać tłuszcz , obrócić do góry dnem i podpiec jeszcze z 15 minut.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. 
Oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę, dodać pomidory, bazylię i czosnek, przyprawić oregano, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu 10 minut.

Pieczeń podawać z naszym sosem.


Proste ciasto jogurtowe z kiwi

Proste ciasto jogurtowe z kiwi


2 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
szklanka cukru
mały jogurt naturalny
1/3 szkl. oleju
3 owoce kiwi

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jaja ubić z cukrem. Dodać jogurt, olej i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Kiwi obrać i pokroić w plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta. 
Piec w temp. 200 st.C przez 40 min.


Proste ciasto ze śliwkami i pianką budyniową

Proste ciasto ze śliwkami i pianką budyniową


  • Ciasto: 5 żółtek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 szkl mąki
  • 250 g margaryny
  • szkl mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • cukier waniliowy
  • łyżka kakao
  • szczypta soli
  • Pianka: 5 białek
  • budyń śmietankowy
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 kg śliwek węgierek
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać margarynę i nadal miksować. 
Wlać 1/2 szkl mleka. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem waniliowym i solą, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka. Ciasto podzielić na pół . Jedną połowę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto i posypać mąką. Śliwki umyć, przedzielić na pół, wyciągnąć pestki i poukładać na cieście skórką do spodu. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 min.
Przygotować piankę: Białka zmiksować z cukrem. Gdy będą sztywne dodać olej i budyń, wymieszać. Piankę wyłożyć na podpieczone ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min. 
Sałatka meksykańska z kurczakiem

Sałatka meksykańska z kurczakiem


  • 1 filet z kurczaka
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 papryka czerwona
  • puszka ananasów
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki ketchupu
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, mieszanka ziół do chilli con carne
Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, przyprawić mieszanką do chilli con carne i obsmażyć na oleju.
Fasolę wyłożyć na sitko, przepłukać i pozostawić do obcieknięcia.
Groszek odcedzić.
Ryż ugotować i odstawić do ostygnięcia.
Ananasy odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.
Paprykę pokroić w kostkę.
Wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez, jogurt i ketchup, przyprawić pieprzem, mieszanka do chilli con carne i solą do smaku.

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger