Pieczeń z mielonego w sosie ze świeżych pomidorów



Pieczeń : 1 kg mięsa mielonego

2 jajka
1 bułka
1 cebula
przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz
Sos: 1 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta oregano, sól, pieprz

Bułkę namoczyć we wodzie. Cebulę zetrzeć na tarce , dodać do mięsa. Żółtka jajka dodać do mięsa, a białka ubić na sztywną pianę i też dodać do mięsa. Bułkę odcisnąć i również połączyć z mięsem. Całą masę doprawić do smaku i wymieszać.
Masę przełożyć do formy aluminiowej.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Po godzinie wyciągnąć, odlać tłuszcz , obrócić do góry dnem i podpiec jeszcze z 15 minut.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. 
Oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę, dodać pomidory, bazylię i czosnek, przyprawić oregano, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu 10 minut.

Pieczeń podawać z naszym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger