Pieczeń z mielonego w sosie ze świeżych pomidorów
09:44:00
0
Obiady
,
pieczeń rzymska
,
Pieczeń z mielonego
,
Potrawy mięsne
,
przystawki
,
sos pomidorowy
,
sosy
,
świeże pomidory
2 jajka
1 bułka
1 cebula
przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz
Sos: 1 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta oregano, sól, pieprz
Bułkę namoczyć we wodzie. Cebulę zetrzeć na tarce , dodać do mięsa. Żółtka jajka dodać do mięsa, a białka ubić na sztywną pianę i też dodać do mięsa. Bułkę odcisnąć i również połączyć z mięsem. Całą masę doprawić do smaku i wymieszać.
Masę przełożyć do formy aluminiowej.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Po godzinie wyciągnąć, odlać tłuszcz , obrócić do góry dnem i podpiec jeszcze z 15 minut.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę, dodać pomidory, bazylię i czosnek, przyprawić oregano, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu 10 minut.
Pieczeń podawać z naszym sosem.
Masę przełożyć do formy aluminiowej.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Po godzinie wyciągnąć, odlać tłuszcz , obrócić do góry dnem i podpiec jeszcze z 15 minut.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Oliwę rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę, dodać pomidory, bazylię i czosnek, przyprawić oregano, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu 10 minut.
Pieczeń podawać z naszym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz