Proste ciasto ze śliwkami i pianką budyniową
13:10:00
0
Ciasta i desery
,
ciasta proste
,
ciasto czekoladowe
,
ciasto śliwkowe
,
ciasto z budyniem
,
ciasto z pianką
- Ciasto: 5 żółtek
- 3/4 szkl cukru
- 3 szkl mąki
- 250 g margaryny
- szkl mleka
- 1,5 łyżeczki sody
- cukier waniliowy
- łyżka kakao
- szczypta soli
- Pianka: 5 białek
- budyń śmietankowy
- 1/3 szkl cukru pudru
- 4 łyżki oleju
- 0,5 kg śliwek węgierek
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać margarynę i nadal miksować.
Wlać 1/2 szkl mleka. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem waniliowym i solą, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka. Ciasto podzielić na pół . Jedną połowę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto i posypać mąką. Śliwki umyć, przedzielić na pół, wyciągnąć pestki i poukładać na cieście skórką do spodu. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 min.
Przygotować piankę: Białka zmiksować z cukrem. Gdy będą sztywne dodać olej i budyń, wymieszać. Piankę wyłożyć na podpieczone ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min.
Wlać 1/2 szkl mleka. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem waniliowym i solą, dodać do ciasta. Wlać resztę mleka. Ciasto podzielić na pół . Jedną połowę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na jasne ciasto i posypać mąką. Śliwki umyć, przedzielić na pół, wyciągnąć pestki i poukładać na cieście skórką do spodu. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 30 min.
Przygotować piankę: Białka zmiksować z cukrem. Gdy będą sztywne dodać olej i budyń, wymieszać. Piankę wyłożyć na podpieczone ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika i piec ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz