Mięso mielone w andrucie w sosie z prawdziwków
- Rolada: 1 wafel andruta
- torebka ryżu
- pół kg mięsa mielonego
- jajko do panierowania
- płatki owsiane do panierowania
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
- sos: 1000 g prawdziwków
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku
- 300ml bulionu
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany
- łyżka masła
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Rolada: Do garnka wlewamy tyle wody aby woreczek ryżu był w niej całkowicie zanurzony. Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, wkładamy torebkę ryżu. Ryż gotujemy ok. 15 min.
Ryż z rozciętej torebki przekładamy na sito, w celu odsączenia zbędnej wody.
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju.
Mięso mieszamy z ryżem i naszym farszem smarujemy wafel. Gdy wafel nam troszkę namoknie zwijamy go w roladę. Roladę kroimy w plastry, panierujemy w jajku i płatkach i podsmażamy na oleju.
Sos z prawdziwków: Grzyby oczyszczamy Większe kroimy. Cebulę siekamy. Grzyby i cebulę przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Zalewamy bulionem. Dusimy kilkanaście minut.
Zagęszczamy mąką, zabielamy śmietaną.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Chwilę podduszamy.
Podajemy z naszą roladą.
Ryż z rozciętej torebki przekładamy na sito, w celu odsączenia zbędnej wody.
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju.
Mięso mieszamy z ryżem i naszym farszem smarujemy wafel. Gdy wafel nam troszkę namoknie zwijamy go w roladę. Roladę kroimy w plastry, panierujemy w jajku i płatkach i podsmażamy na oleju.
Sos z prawdziwków: Grzyby oczyszczamy Większe kroimy. Cebulę siekamy. Grzyby i cebulę przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Zalewamy bulionem. Dusimy kilkanaście minut.
Zagęszczamy mąką, zabielamy śmietaną.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Chwilę podduszamy.
Podajemy z naszą roladą.