Rolada drożdżowa z makiem
- Ciasto: 50 g świeżych drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki soli
- 5,5 szkl mąki
- 100 g masła, roztopionego
- Masa: 2 szklanki maku + mleko do namoczenia
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1/2 szklanki rodzynek
- 4 łyżki orzechów włoskich posiekanych
- 50 g masła
- 2 białka
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- łyżka wody
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aż się spienią.
Dodać cukier (1/2 szklanki) i skórkę cytrynową, dodać jajka, a następnie żółtka, stale mieszając trzepaczką. Dodać sól.
Dodawać mąkę, około 5 szklanek. Dodać roztopione masło i zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne.
Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Mak wsypać do rondelka i namoczyć w mleku (dodać tyle mleka, aby przykryło mak). Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzić, zmiksować mak w blenderze. Dodać cukier, miód, rodzynki, orzechy, masło i białka, wymieszać.
Ciasto zagnieść, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować na płaty o szerokości 25 cm. Na każdy nałożyć połowę nadzienia, zostawiając 1 cm od brzegu. Zwinąć w roladę.
Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Rolady posmarować po wierzchu jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piec przez 40 minut na złoty kolor.
Dodać cukier (1/2 szklanki) i skórkę cytrynową, dodać jajka, a następnie żółtka, stale mieszając trzepaczką. Dodać sól.
Dodawać mąkę, około 5 szklanek. Dodać roztopione masło i zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne.
Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Mak wsypać do rondelka i namoczyć w mleku (dodać tyle mleka, aby przykryło mak). Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzić, zmiksować mak w blenderze. Dodać cukier, miód, rodzynki, orzechy, masło i białka, wymieszać.
Ciasto zagnieść, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować na płaty o szerokości 25 cm. Na każdy nałożyć połowę nadzienia, zostawiając 1 cm od brzegu. Zwinąć w roladę.
Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Rolady posmarować po wierzchu jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piec przez 40 minut na złoty kolor.