Tradycyjne pierogi ze śliwkami

Tradycyjne pierogi ze śliwkami


3 szklanki mąki
1-2 szklanki gorącej wody
50 dkg śliwek
Cukier
sól

Śliwki opłukać, osączyć na sicie i wydrylować.
Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w razie potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką koła. Układać połowę śliwki na ciasto, posypać cukrem skleić brzegi i ozdobić je falbanką. Pierogi gotować w osolonej wodzie, wyciągać zaraz po wypłynięciu. Podać ze śmietaną lub z podsmażoną na maśle bułką tartą.
Bigos ze słodkiej kapusty

Bigos ze słodkiej kapusty


1 główka białej kapusty
2 cebule
50 dag wędzonego boczku
50 dag cienkiej kiełbasy
200 ml koncentratu pomidorowego
Smalec lub olej do podsmażenia cebuli i kiełbasy
Suszona włoszczyzna
sól
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Pieprz cytrynowy , Majeranek


Kapustę umyć, wyciąć głąb i poszatkować.  Przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować.
Dodać plasterki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy , suszoną włoszczyznę i łyżeczkę soli. Mieszać. Boczek pokroić w kostkę, dodać do kapusty. 
Całość gotować do miękkości.  Cebulę i kiełbasę podsmażyć, dodać pod koniec gotowania. 
Przyprawić majerankiem i pieprzem cytrynowym.



Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger