Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
- Ciasto: 250 g margaryny
- 5 jaj
- 20 dag cukru
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki śmietany 18 %
- brzoskwinie w puszce
- krem: 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- opakowanie cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Ucierając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Białka ubić na sztywno.Pianę dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i śmietanę. Wymieszać.
Jasne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne.
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście . Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Z mleka odlać 150 ml. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Wymieszaną masę wlać do gotującego się mleka. Gotować 2 minuty cały czas mieszając. Odstawiać do przestudzenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto.
Jasne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne.
Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście . Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Z mleka odlać 150 ml. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki. Wymieszaną masę wlać do gotującego się mleka. Gotować 2 minuty cały czas mieszając. Odstawiać do przestudzenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Masę wyłożyć na upieczone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz