Ogórki konserwowe
- ogórki gruntowe (powybierać mniejsze ogórki)
- 6 szklanek wody
- 1,5 łyżki soli
- 6 łyżek cukru
- 1 szklanka octu 10%
- kilka ziaren gorczycy
- marchew
- koper
- cebula
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- liśce laurowe
Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć, osuszyć.
Słoiki umyć, wyparzyć.
Na dno każdego słoika wsypać: ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki.
Układać ogórki pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru.
lać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru i 1-1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować.
Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 10 minut od zagotowania.
Słoiki umyć, wyparzyć.
Na dno każdego słoika wsypać: ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki.
Układać ogórki pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru.
lać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru i 1-1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować.
Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 10 minut od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz