Ogórki konserwowe


  • ogórki gruntowe (powybierać mniejsze ogórki)
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 łyżki soli
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • kilka ziaren gorczycy
  • marchew
  • koper
  • cebula
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • liśce laurowe

Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć, osuszyć.
Słoiki umyć, wyparzyć. 
Na dno każdego słoika wsypać: ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu , 1 liść laurowy, 1/4 średniej cebuli i kilka plasterków marchewki.
Układać ogórki pionowo w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 kwiatostany kopru.
lać do garnka 6 szklanek wody, 1 szklankę octu, 5-6 łyżek cukru i 1-1,5 łyżki soli, wymieszać i zagotować.
Zalać ogórki zalewą, zakręcić pokrywki. Pasteryzować słoiki w kąpieli wodnej przez ok. 10 minut od zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger