Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką
02:56:00
0
ciasta drożdżowe
,
Ciasta i desery
,
ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką
,
wyrośnięte ciasto

- Ciasto: 0,5 kg mąki
- 50 g świeżych drożdży
- szklanka mleka
- 0,5 kostki masła
- 4/5 szkl cukru
- 2 jaja
- torebka cukru waniliowego
- puszka brzoskwiń
- kruszonka: 0,5 kostki masła
- 3/4 szkl cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka cukru waniliowego
Drożdże z jedną łyżeczką cukru i mąki rozpuścić w ciepłym mleku, następnie roztwór odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do czasu aż lekko wyrośnie. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, wlać rozczyn, dodać jajka składniki wymieszać łyżką. Ciasto zacząć wyrabiać ręcznie, wlewać roztopione masło i wyrabiać do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk, w razie konieczności dodać trochę mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 2 godziny do wyrośnięcia.
Do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło, wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić je w mniejsze kawałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko go wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć do blachy i delikatnie rozłożyć na całej długości, na ciasto ułożyć kawałki brzoskwiń i rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 200st C przez 40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.
Do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło, wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić je w mniejsze kawałki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko go wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć do blachy i delikatnie rozłożyć na całej długości, na ciasto ułożyć kawałki brzoskwiń i rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 200st C przez 40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz