Gołąbki z ryżem i mięsem
Składniki:
główka kapusty,
250 g mielonej wieprzowiny,
250 g ryżu,
litr wywaru,
cebula,
60 g masła,
sól, pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na maśle, dodać mięso, podsmażyć razem. Do ryżu wrzucić mięso z cebulą, jajo, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z kapusty usuwamy głąb, wkładamy ją do wrzącej wody na ok. 10 min. Z kapusty oddzielamy liście, osuszamy je i tłuczkiem zbijamy nerw liścia. Kilka liści kładziemy na dnie garnka. Na każdy liść nakładamy farsz i ciasno zwijamy w rulon, brzegi zawijamy. Gołąbki układamy w rondlu. Całość zalewamy wywarem. Dusimy na wolnym ogniu ok. 2 h. Gołąbki podajemy z dowolnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz