Gołąbki z ryżem i mięsem


Składniki:

główka kapusty,
250 g mielonej wieprzowiny,
250 g ryżu,
litr wywaru,

cebula,
60 g masła,
sól, pieprz


Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na maśle, dodać mięso, podsmażyć razem.  Do ryżu wrzucić mięso z cebulą, jajo, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.  Z kapusty usuwamy głąb, wkładamy ją do wrzącej wody na ok. 10 min.  Z kapusty oddzielamy liście, osuszamy je i tłuczkiem zbijamy nerw liścia. Kilka liści kładziemy na dnie garnka.  Na każdy liść nakładamy farsz i ciasno zwijamy w rulon, brzegi zawijamy. Gołąbki układamy w rondlu. Całość zalewamy wywarem. Dusimy na wolnym ogniu ok. 2 h. Gołąbki podajemy z dowolnym sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger