Zupa grzybowo-pieczarkowa

4 dag suszonych grzybów,
30 dag pieczarek,
2 kostki bulionu grzybowego,
2 łyżki masła,
2 marchewki,
pietruszka,
zupa grzybowa Winiary,
makaron łazanki,
10 ml śmietany 18 %
Grzyby suszone opłukać, namoczyć dzień wcześniej w 0,5 l wody, pokroić. Wodę po grzybach wlać do garnka, dolać jeszcze ok 2 l. Dodać kostki i grzyby, gotować. Pieczarki obrać, oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni poddusić przyprawione solą i pieprzem pieczarki. Do gotującej się zupy dodać pieczarki oraz startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Zupę Winiary rozmieszać w letniej wodzie, połączyć z zupą. Gotować ok. 8 min. Do naczynka wlać śmietanę, dodać chochelkę zupy i wymieszać, potem połączyć z gotującą się zupą, podgotować. Zupę doprawić solą i pieprzem. Łazanki ugotować w osobnym garnku. Zupę podawać z łazankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz