Pomysły na farsze do naleśników - 5 propozycji
05:08:00
0
ciasto naleśnikowe
,
farsz naleśnikowy
,
gyros
,
na słono
,
naleśniki
,
naleśniki z kawiorem
,
Obiady
,
pieczarkowy
,
pomysły na naleśniki
,
przystawki
1. Farsz pieczarkowy
2 łyżki oleju,
cebula,
500 g pieczarek,
300 g startego sera żółtego,
ziarenka smaku,
pieprz
Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, posypujemy ziarenkami smaku. Do cebuli dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, pieprz do smaku i smażymy wszystko razem.
Na każdy naleśnik kładziemy farsz oraz po łyżeczce startego sera. Naleśniki zapiekamy ok. 10 min.
2. Gyros naleśnikowy
0,5 puszki kukurydzy,
pierś z kurczaka,
przyprawa do gyrosa,
marchewka,
1/2 pietruszki,
kawałek selera,
cebula,
cebula czerwona,
2 łyżeczki pikantnego ketchupu,
2 łyżki oliwy,
3 łyżki sera,
Kurczaka oczyścić , pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, wymieszać i odstawić na 10 min. Cebulę obrać i pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie, wrzucić mięso i razem smażyć. Na tarce zetrzeć obraną marchewką, pietruszkę i seler. Warzywa dorzucić do mięsa. Dusić razem ok. 10 min. Dodać kukurydzę. Doprawić ketchupem i przyprawą do gyrosa. Farsz nakładać na naleśniki, skropić oliwą, posypać serem i zapiekać do momentu rozpuszczenia sera.
3. Farsz z soczewicy
25 dag soczewicy,
6 ząbków czosnku,
8 łyżek startego żółtego sera,
sól, pieprz, oliwa
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 h. Odlać wodę, nalać świeżą, wsypać szczyptę soli i ugotować w niej soczewicę do miękkości. Soczewicę odcedzić i zmiksować z pogniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Farsz nakładać na naleśniki, polać oliwą, posypać serem i zapiekać do rozpuszczenia się sera.
4. Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
suszone pomidory w oleju,
6 plasterków szynki,
ser mozzarella,
czosnek, cebula
Szynkę pokroić w paski. Pomidory rozgnieść widelcem, podsmażyć z pokrojonym drobno czosnkiem i cebulą. Dodać do szynki. Wszystko razem wymieszać. Kłaść na naleśniki, posypać serem i zapiec w piekarniku.
5. Farsz z kawioru
20 dkg czerwonego kawioru,
sok z cytryny,
szklanka kwaśnej śmietany, kremowej
Kawior skropić sokiem z cytryny. Kłaść na naleśnik posmarowany śmietaną. Przed podaniem na gorący naleśniki położyć odrobinę masła.
2 łyżki oleju,
cebula,
500 g pieczarek,
300 g startego sera żółtego,
ziarenka smaku,
pieprz
Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, posypujemy ziarenkami smaku. Do cebuli dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, pieprz do smaku i smażymy wszystko razem.
Na każdy naleśnik kładziemy farsz oraz po łyżeczce startego sera. Naleśniki zapiekamy ok. 10 min.
2. Gyros naleśnikowy
0,5 puszki kukurydzy,
pierś z kurczaka,
przyprawa do gyrosa,
marchewka,
1/2 pietruszki,
kawałek selera,
cebula,
cebula czerwona,
2 łyżeczki pikantnego ketchupu,
2 łyżki oliwy,
3 łyżki sera,
Kurczaka oczyścić , pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, wymieszać i odstawić na 10 min. Cebulę obrać i pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie, wrzucić mięso i razem smażyć. Na tarce zetrzeć obraną marchewką, pietruszkę i seler. Warzywa dorzucić do mięsa. Dusić razem ok. 10 min. Dodać kukurydzę. Doprawić ketchupem i przyprawą do gyrosa. Farsz nakładać na naleśniki, skropić oliwą, posypać serem i zapiekać do momentu rozpuszczenia sera.
3. Farsz z soczewicy
25 dag soczewicy,
6 ząbków czosnku,
8 łyżek startego żółtego sera,
sól, pieprz, oliwa
Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 h. Odlać wodę, nalać świeżą, wsypać szczyptę soli i ugotować w niej soczewicę do miękkości. Soczewicę odcedzić i zmiksować z pogniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Farsz nakładać na naleśniki, polać oliwą, posypać serem i zapiekać do rozpuszczenia się sera.
4. Farsz z szynką i suszonymi pomidorami
suszone pomidory w oleju,
6 plasterków szynki,
ser mozzarella,
czosnek, cebula
Szynkę pokroić w paski. Pomidory rozgnieść widelcem, podsmażyć z pokrojonym drobno czosnkiem i cebulą. Dodać do szynki. Wszystko razem wymieszać. Kłaść na naleśniki, posypać serem i zapiec w piekarniku.
5. Farsz z kawioru
20 dkg czerwonego kawioru,
sok z cytryny,
szklanka kwaśnej śmietany, kremowej
Kawior skropić sokiem z cytryny. Kłaść na naleśnik posmarowany śmietaną. Przed podaniem na gorący naleśniki położyć odrobinę masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz