Ciasto słonecznikowe z masą krówkową


  • Biszkopt : 8 jaj
  • 1,5 szkl mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa : 300 g słonecznika
  • puszka masy krówkowej
  • margaryna
  • pół szklanki mleka
  • bita śmietana: 500 ml kremówki 30 %
  • łyżka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać. Wylać na brytfannę. Piec ok. 30 min.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa: Słonecznika podsmażyć z odrobiną margaryny, dodać mleko, wszystko mieszać aż do połączenia składników. 
Margarynę utrzeć na puch. Dodać połowę masy słonecznikowej i miksować. Stopniowo dodawać masę krówkową i wszystko razem ucierać. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim.
Bita śmietana: śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać pozostałym słonecznikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger