Ciasto słonecznikowe z masą krówkową
- Biszkopt : 8 jaj
- 1,5 szkl mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa : 300 g słonecznika
- puszka masy krówkowej
- margaryna
- pół szklanki mleka
- bita śmietana: 500 ml kremówki 30 %
- łyżka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać. Wylać na brytfannę. Piec ok. 30 min.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa: Słonecznika podsmażyć z odrobiną margaryny, dodać mleko, wszystko mieszać aż do połączenia składników.
Margarynę utrzeć na puch. Dodać połowę masy słonecznikowej i miksować. Stopniowo dodawać masę krówkową i wszystko razem ucierać. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim.
Bita śmietana: śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać pozostałym słonecznikiem.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa: Słonecznika podsmażyć z odrobiną margaryny, dodać mleko, wszystko mieszać aż do połączenia składników.
Margarynę utrzeć na puch. Dodać połowę masy słonecznikowej i miksować. Stopniowo dodawać masę krówkową i wszystko razem ucierać. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim.
Bita śmietana: śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać pozostałym słonecznikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz