Schab ze śliwką
- 1 kg schabu bez kości
- 200 g suszonych śliwek bez pestek
- łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz, majeranek, oregano
Schab umyć. Przy pomocy długiego noża zrobić na samym środku mięsa dziurę.
Do środka mięsa wciskać kolejno śliwki aż pojawią się na drugim końcu schabu. Skropić mięso sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut.
Schab przyprawić i posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Masło rozgrzać na patelni i na nim przysmażyć z obu stron schab.
Przełożyć do brytfanny i wlać szklankę wody. Piec ok. godz pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i piec ok. 35 min.
Do środka mięsa wciskać kolejno śliwki aż pojawią się na drugim końcu schabu. Skropić mięso sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut.
Schab przyprawić i posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Masło rozgrzać na patelni i na nim przysmażyć z obu stron schab.
Przełożyć do brytfanny i wlać szklankę wody. Piec ok. godz pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i piec ok. 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz