Schab ze śliwką


  • 1 kg schabu bez kości
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, majeranek, oregano
Schab umyć. Przy pomocy długiego noża zrobić na samym środku mięsa dziurę.
Do środka mięsa wciskać kolejno śliwki aż pojawią się na drugim końcu schabu. Skropić mięso sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut.
Schab przyprawić i posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Masło rozgrzać na patelni i na nim przysmażyć z obu stron schab. 
Przełożyć do brytfanny i wlać szklankę wody. Piec ok. godz pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i piec ok. 35 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger