Prosty jabłecznik
07:19:00
0
Ciasta i desery
,
ciasta proste
,
ciasta z jabłkami
,
jabłka
,
prosty jabłecznik
,
słodki deser
Biszkopt:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i żółtka. Dokładnie wymieszać. Blachę posmarować masłem i posypać mąką. Wylać ciasto i piec ok 45 min w temp. 180 stopni. Biszkopt zostawić do ostygnięcia. Zimny przekroić na pół.
Masa:
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka aż do rozgotowania. Wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masą przełożyć biszkopt, a górę posypać cukrem pudrem.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka aż do rozgotowania. Wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masą przełożyć biszkopt, a górę posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz