Rogaliki z jabłkami bez wyrabiania ciasta
13:38:00
0
Ciasta i desery
,
ciasto drożdżowe bez wyrabiania
,
rogaliki
,
rogaliki bez wyrabiania ciasta
,
rogaliki drożdżowe
ciasto:
2,5 szkl mąki,
0,5 szkl cukru,szczypta soli,
50 g drożdży,
50 g masła,
1,5 szkl mleka,
1 jajko
0,5 szkl cukru,szczypta soli,
50 g drożdży,
50 g masła,
1,5 szkl mleka,
1 jajko
nadzienie:
5 jabłek,
5 łyżek cukru,
odrobina wody
5 łyżek cukru,
odrobina wody
dodatkowo:
jajko do panierowania
Mąkę wsypać do wysokiego garnka, dodać cukier, sól i pokruszone drożdże. Wymieszać. Mleko podgotować z masłem. Lekko wystudzić. Wlać do mąki. Dodać jajko. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min. Ciasto wyjąć z garnka i dać na stolnicę. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na okrągły kształt. Z koła wycinać trójkąty.
Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki, dolać wody, dosypać cukru i podsmażyć. Farsz nakładać na trójkąt po stronie szerszej. I od strony szerszej zwijać rogaliki. Poukładać rogaliki na brytfannie, polać jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz